Locaties

Citadel Diest

De imposante citadel van Diest dateert van circa 1850 en is een majestueuze vijfhoek met benen van elk circa 190 meter. Een monument dat steeds boven de stad uit prijkt. Het gebouw deed dienst als zelfstandige versterking dat autonoom in levensonderhoud kon voorzien bij een belegering.

Middenin vind je een groot open plein waaruit overwelfde doorgangen naar de fronten en bastions lopen. De kazerne had verschillende faciliteiten om in het levensonderhoud van de manschappen te voorzien.

Begijnhof

Het Diestse begijnhof is één van de dertien Vlaamse begijnhoven die deel uitmaken van de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het werd in 1253 gesticht door Arnold IV (Heer van Diest) en opgeheven in 1796 tijdens het Franse bewind. 

Als je onder de Rubensiaanse toegangspoort 1671 wandelt, voel je meteen de serene sfeer en het besloten karakter van het middeleeuwse begijnenleven.

Boerenkrijgplein

De Petrolpoort en het achtergelegen Boerenkrijgplein behoren tot de restanten van de 19e-eeuwse vestingwerken van Diest. Hier stonden ooit de kanonnen die de stad moesten verdedigen. Tegenwoordig zijn ze terug in de vorm van zitbanken waar je kan genieten van het uitzicht

Allerheiligenkapel

Al in 1307 is er sprake van een kapel van alle Heiligen bovenop de Kluisberg. Bedevaarders uit het hele land komen naar de kapel om te bidden tot een specifieke heilige. Keuze genoeg, want de kapel bezit meer dan 160 heiligenbeelden van over de hele wereld.

Lakenhalle

De Lakenhalle is een oeroud gebouw vlakbij de Sint-Sulpitiuskerk te Diest. Reeds in 1260 werd een ‘lakenhuys’ vermeld dat in de buurt van de Sint-Sulpitiuskerk gelegen moet hebben. Maar pas in 1346 werd met de bouw van de huidige gotische hal gestart.

Warandestadion

Het stedelijk sportstadion De Warande is een stadion in het Warandepark. Het is gebouwd in 1946 en is de thuisbasis van voetbalclubs KFC Diest en Sparta Schaffen FC maar ook van de Diestse Atletiekclub. Het stadion biedt plaats aan ongeveer 8.000 toeschouwers. De overdekte zittribune heeft een capaciteit van ongeveer 2.500 mensen, ook kunnen er nog 2.000 mensen staan in de overdekte staantribune.

Warandepark

Het stadspark, de Warande, heeft zijn naam te danken aan het vroegere gebruik ervan: namelijk een besloten jachtterrein voor de Heren van Diest en Prinsen van Oranje-Nassau. In 1939 schonk de laatste eigenaar, dokter Henri Verstappen zijn woning alsook de Warandeheuvel terug aan de stad Diest met de uitdrukkelijke wens het voor alle inwoners toegankelijk te maken. De neoclassicistische herenwoning op de graanmarkt werd omgevormd tot monumentale toegangspoort.

Ruïne van Sint-Jan De Doperkerk

De Sint-Jan de Doperkerk werd opgericht in 1253. Tijdens de godsdienstoorlogen en de plundering van de stad in 1580, verwoesten de troepen van Willem van Oranje de kerk en werd destijds niet hersteld. Het dak boven het koor stortte in 1853 in en werd nooit hersteld.

Pegasus Museum

In 1953 vestigde het Eerste Bataljon Para-Commando zich op de Citadel. De eerste Belgische eenheid parachutisten werd op 8 mei 1942 opgericht in Engeland. Gedurende 57 jaar – van augustus 1953 tot aan de ontbinding in augustus 2010 – was de Citadel haar thuisbasis. Vandaag houdt het Pegasus museum de geschiedenis van de Para’s nog steeds levend.